10 vårtips till fastighetsägare

När vintern släpper sitt grepp kommer våren med ljusare dagar och härlig vårsol. Efter att ha kurat inomhus under många långa månader är det dags för alla fastighetsägare att se om sin fastighet och kontrollera hur den har klarat vinterns påfrestningar. Vi ger tips på vad man bör kika lite extra på.

Hängrännor och stuprör

Under vintern kan vatten ha frusit till is och orsakat skador på hängrännor och stuprör. Om så är fallet behöver detta åtgärdas så att inte fasaden tar skada. Passa samtidigt på att rensa hängrännorna från löv, skräp och påbörjade fågelbon. Det är också tidigt på våren man kan arbeta förebyggande för att bli av med störande fåglar.

Tak

Om taket har takpannor av tegel eller betong så bör dessa ses över så att inga takpannor har spruckit eller hamnat på sned. Passa också på att kika hur det står till med mossa på takpannorna, om taket har mycket påväxt bör mossan tas bort så att takpannorna inte skadas.

Kontrollera också så att eventuell snöskottning eller borttagning av is inte har orsakat några skador på taket. Börjar taket se lite risigt ut kan det vara en god idé med en professionell takbesiktning.

Balkonger

Våren är en lämplig tid för besiktning av fasad och balkonger

 

Innan möbler och växter tar över balkongerna är det bra med en snabb balkongbesiktning. Om balkongerna har några år på nacken kanske det är dags att anlita en byggtekniskt kunnig besiktningsman som gör en grundlig statusbesiktning. Annars räcker det om boende i huset gör en snabb besiktning och meddelar om de kan se några skador, och detta bör ske årligen. Skador på balkongerna blir nämligen väsentligt mycket enklare och billigare att åtgärda ju tidigare de upptäcks.

Även små sprickor i betongen och mindre rostangrepp är av stor betydelse, då de snabbt blir större och då svårare att reparera.

Frostsprängningar

Se över fasad, tak, murar och liknande och se om det uppkommit sprickor som behöver åtgärdas. Sprickor uppkommer ofta på grund av frostsprängningar, det vill säga att fukt har trängt in och sedan frusit till is varvid materialet har spruckit. Om det har varit varannandagsväder under vintern, då det omväxlande har frusit och tinat, så är riskerna för detta ännu större. Finns det exempelvis små sprickor i en putsad fasad kommer mer vatten tränga in och frysa nästa vinter, då förvärras skadorna snabbt.

Är sprickan farlig? Här är de vanligaste orsakerna till sprickorna i ditt hus

5 oktober 2016
Teknik & kunskap

Smutsiga fasader

På vintern brukar man knappt lägga märke till smuts på fasaderna, men på våren ser man det tydligare. Smuts binder fukt till fasaden, därför kan det behövas en fasadtvätt då och då. Dessutom är rena fasader oerhört viktigt för husets utseende och de boendes trivsel. Ta en titt på fasaderna med fräscha vårögon.

Trädetaljer

Har fastigheten dörrar eller fönster av trä bör dessa få en kontroll efter vintern. Om trädetaljerna är målade, sitter färgen bra? Om den har släppt eller spruckit kan det vara aktuellt att fundera på om det är dags för en ommålning. Kanske är dörrarna av oljat trä och har fått torrsprickor och behöver oljas in. Detsamma gäller naturligtvis för andra trädetaljer såsom exempelvis staket, bänkar och bord som kanske är i behov av målning eller oljning.

Vägar och gångbanor

Kontrollera så att vägar och gångbanor inte fått tjälskott eller potthål som kan innebära snubbelrisk och vara farlig för gående. Kantsten kan dessutom ha blivit påkörd vid snöröjning och flyttat sig ut i gångbanan.

Träd och buskar

Många träd eller buskar beskärs lämpligen på våren. Växtlighet för nära fasaden är inte önskvärt eftersom solen då inte kommer åt att torka upp fukt. Träd med stora rotsystem kan även medföra andra problem för såväl hus som mark och ledningar. Läs mer om detta i vår tidigare artiklar om hur träd kan ställa till det för din fastighet.

Dagvattenavlopp

Under höst och vinter kan löv och skräp ha täppt igen dagvattenbrunnarna. Detta leder till att vattnet måste hitta andra vägar, eller att stora pölar bildas när det regnar. Rensa bort eventuella hinder så att sommarens regnvatten inte leder till problem.

Lekplatser

Under vintern är barnen vadderade som små michelingubbar i sina tjocka vinteroveraller och stövlar. På våren åker dessa skyddande klädlager av, och det är därför bra att ta en extra noga titt på lekplatsen. Tyvärr har undersökningar visat att just underhåll av lekplatser försummas av fastighetsägare, vilket kan leda till allvarliga säkerhetsbrister. Besiktning av lekplats bör regelbundet ske av certifierad besiktningsman, men som fastighetsägare bör man ändå göra en översyn med jämna mellanrum. Finns det exempelvis torrt och sprucket trä någonstans som kan ge flisor eller som kläder kan fastna i? Mota då Olle i grind och åtgärda detta direkt utan att invänta ett utlåtande från en professionell besiktningsman.

 

Att ge huset en liten översyn på vårkanten är relativt snabbt gjort, och åtgärder som behöver ske före nästa vinter kan planeras direkt. Större projekt som kräver upphandling och byggledning kan behöva anstå till nästa år, men det är ändå bra att börja planera för dessa redan nu. Upphandling inför nästa år bör ske redan kommande höst eftersom entreprenörerna snabbt blir fullbokade många månader i förväg.

Är du osäker på hur det egentligen står till med din fastighet, eller vilka underhållsåtgärder som behövs utföras? Då finns Sustends byggkonsulter till din tjänst och kan ta fram en underhållsplan eller genomföra en statusbesiktning av fastigheten.

Vet du redan att det är dags för fönsterbyte eller något annat större projekt? Då kan du anlita Sustend Byggprojektledning som tar hand om allt ifrån första planeringsstadiet tills att projektet är besiktigat och godkänt. Läs mer om fördelarna med att anlita en byggledare redan på idéstadiet.

Njut nu så gott av vårsolen allihop!

5 sätt som träd förstör din fastighet på

1 juni 2016
Teknik & kunskap

Viktigt vårgöra: Årets balkongbesiktning!

26 april 2016
Teknik & kunskap

Skotta taket – vem ska göra det?

28 november 2017
Nyheter • Teknik & kunskap

Renoveringsprojekt på gång? Anlita en byggprojektledare redan på idéstadiet!

17 maj 2018
Teknik & kunskap

3 orsaker till blåsorna på din målade fasad

16 juni 2016
Teknik & kunskap

Är sprickan farlig? Här är de vanligaste orsakerna till sprickorna i ditt hus

5 oktober 2016
Teknik & kunskap

10 viktiga klimatanpassningar alla fastighetsägare bör genomföra

26 oktober 2017
Teknik & kunskap
11 mars 2018
Teknik & kunskap