Årets Stockholmsbyggnad 2017 är framröstad!

För några veckor sedan uppmanade vi er läsare, som ni kanske minns, att delta i omröstningen om vilken byggnad som skulle vinna det hedervärda arkitekturpriset Årets Stockholmsbyggnad 2017. En jury hade utsett 10 finalister, men vilken byggnad som slutligen skulle vinna fick allmänheten avgöra.

Nu är vinnaren utsedd. Priset för Årets Stockholmsbyggnad 2017 gick till Modellvillan, ett om- och tillbyggnadsprojekt av en befintlig fastighet i Enskede söder om Stockholm. Originalfastigheten, en vacker byggnad med putsfasad ifrån 1920-talet, har totalrenoverats och fått en modern och annorlunda tillbyggnad i trä. Fasaden i lärkträ kommer att åldras fint och med tiden få en silvrig nyans.

Bakom utformningen står Arkitema Architects, och byggnationen av modellvillan har utförts av Titania.

Vi är väldigt hedrade över att stockholmarna har valt Modellvillan som Årets Stockholmsbyggnad och framförallt är det fantastiskt kul att grannarna och folk i närområdet verkligen gillar huset. Utmaningen har varit att skapa ett hus som fungerar ihop med den befintliga bebyggelsen. Lösningen blev ett traditionellt hus med en samtida gestaltning i trä som harmonierar med den äldre arkitekturen i området. Resultatet blev ”tradition with a twist”, säger Ola Göransson, partner och kreativ ledare för Living på Arkitema Architects.

Juryns kommentar om Modellvillan löd:

Ett modigt materialval. I byggnaden finns en tydlig koppling mellan såväl det gamla och det nya, som skalorna i omgivningen. Den är till synes enkel men med finess, den tar plats utan att dominera.

Och visst är det så att man hajar till lite grand när man ser den?

Foton: Arkitema Architechts