Avgiftsfria månader – Sänkt kostnad på riktigt eller bara en illusion?

Föreställ dig att du är intresserad av en nyproducerad bostadsrätt. Priset är visserligen högt men du får ett erbjudande om en hel massa avgiftsfria månader. Kanske hela två år utan någon avgift alls. Du kanske jublar inombords och börjar planera för alla nya möbler du nu har råd att köpa till din fräscha, nya lya istället för att betala en tråkig månadskostnad. Så bra att marknaden börjar bli mättad, tänker du, nu kan byggbolagen inte längre ta överpriser utan måste locka och kompensera med avgiftsfria månader – ibland flera år utan avgift, faktiskt. Det blir ju en jätteskillnad i din plånbok!

Men vänta lite nu!? Vad är egentligen grejen med just avgiftsfria månader. Varför sänks inte insatsen istället? Vem är det som egentligen får mindre pengar i slutändan?

Äkta magi eller bara en illusion?

Avgiftsfria månader är i de allra flesta fall bara ett trixande med de synliga kostnaderna. Precis som Joe Labero faktiskt inte trollar bort sig själv på riktigt så försvinner inte kostnaderna på något magiskt sätt bara för att du inte behöver betala någon avgift på ett tag.

Blir du erbjuden avgiftsfria månader ska du ställa följande frågor:

  • Till vem skulle avgiften ha betalats? (Svar: Till bostadsrättsföreningen)
  • Varför har bostadsrättsföreningen en avgift? (Svar: för att täcka kostnaderna för underhåll, löpande skötsel och föreningens gemensamma lån)
  • Vem svarar för att det finns pengar till ovanstående kostnader om medlemmarna inte betalar några avgifter? (Svar: Bostadsrättsföreningen)
  • Vem förlorar alltså intäkter på de avgiftsfria månaderna? (Svar: Bostadsrättsföreningen)
  • Vem måste betala oavsett om det finns pengar i kassan eller inte? (Svar: Bostadsrättsföreningen)
  • Vem är bostadsrättsföreningen? (Svar: Du och övriga medlemmar)

 

Inte något av svaren ovan betyder att bostadsrätten i verkligheten blir billigare. DETTA är det viktigaste du ska fråga säljaren om. VEM får mindre pengar i slutändan? Avgiftsfria månader innebär allt som oftast bara en omfördelning av budgeten och den ekonomiska planen, och medför så gott som alltid bara ett urholkande av föreningens ekonomi på ett eller annat sätt. Och du och övriga medlemmar har tillsammans ansvaret för föreningens kostnader.

Hur vet man om kostnaden faktiskt sänks på riktigt?

Den enda prissänkning som faktiskt innebär en reell kostnadsminskning är om byggbolaget minskar sin vinstmarginal. Är det så att de avgiftsfria månaderna finansierats genom sänkt vinst för byggbolaget så borde detta på ett eller annat sätt kunna tydliggöras för bostadsrättsköparna. Om så är fallet – DÅ är det läge att jubla över dina avgiftsfria månader!

Malin Alstersjö
ma@sustend.se