Bankerna hårdare mot bostadsrättsföreningar

brf1Under det senaste året har trenden varit att bankerna blivit mycket hårdare när det gäller att låna ut pengar till brfer. De föreningar som får lån blir dessutom ofta erbjudna sämre räntor än exempelvis privatpersoner. SvD rapporterar om detta i en aktuell artikel. Många bostadsrättsföreningar som har kontaktat SvD vittnar om dåliga räntor eller nekande svar. En rundringning SvD har gjort till flera föreningar bekräftar bilden.

Nu blir det alltså ännu viktigare för föreningar som vill få banklån att kunna visa tydligt vilken risk som finns i föreningen, och framför allt att föreningen klarar att sköta sin ekonomi på lång sikt. Ett av de bästa verktygen för detta är naturligtvis en bra och långsiktig underhållsplan med tillhörande kostnadsanalys.

”Det är upprörande när bostadsrättsföreningar nu ringer och berättar att de får sämre räntevillkor än vanliga privatpersoner eller att bankerna rent av vägrar låna ut. Trenden är ny i Sverige sedan ett år, trots att säkerheten i föreningarna är jättegod”, säger Mats Lindbäck i artikeln.

Läs hela artikeln på Svd.se.

Anton Klintenberg
ak@sustend.se

0709 63 95 64