Bostadsrättsförsäljning kan beskattas som näringsverksamhet

Många har säkert reflekterar över hur mycket pengar det skulle gå att tjäna på att köpa och sälja bostadsrätter, i synnerhet med en värdehöjande renovering däremellan. Några har gjort slag i saken och satt det i system för att tjäna sig en hacka. Nu sätter lagen stopp, och menar att denna typ av affärer ska beskattas betydligt högre än vanliga bostadsförsäljningar. Skatteverket ansåg att en man som under fem år köpte, renoverade och sålde sex bostadsrätter och ett hus bedrev näringsverksamhet. Mannen hade inte varit folkbokförd på adresserna och Skatteverket ansåg att det sannolikt inte heller funnits någon sådan avsikt.

Visserligen angav mannen senare att han själv hade bott i fem av lägenheterna, och hans dotter i en av dem, men dessa uppgifter hade inte lämnats i hans deklarationer och framkom inte förrän Skatteverket hade påbörjat sin utredning. Man anser således inte mannens version vara trovärdig, utan hävdar att den är en påhittad efterhandkonstruktion.

Bostadsrätterna och fastigheten skall enligt Skatteverket anses vara näringsbostadsrätter respektive näringsfastighet. Objekten skall dessutom betraktas som lagertillgångar och beskattas utifrån det vid försäljning. Förvaltningsrätten följde Skatteverkets linje och nu håller alltså även kammarrätten med.

Mannen kommer nu att få skatta för näringsverksamhet, och dessutom påföras skattetillägg eftersom han har lämnat oriktiga uppgifter i sina deklarationer.

Att se bostadsrätter som kortsiktiga affärer att tjäna pengar på visar sig alltså inte vara en riktigt så bra affär som man kanske kan tro.

Återigen ser vi förtjänsten med långsiktigt tänkande.

 

Läs hela artikeln på DagensJuridik.se

Malin Alstersjö
ma@sustend.se