Brf Viva i Guldheden

I Brf Viva kan du köpa en 1:a för 95 000 kr!

Snart påbörjas byggnationen av Brf Viva, en bostadsrättsförening av ett slag aldrig tidigare skådat i Sverige.  Kvarteret, som ska byggas på Guldheden i Göteborg, kommer att erbjuda helt nya bostadslösningar och byggas med framtidens byggteknik.

Brf Viva är det första resultatet av forsknings- och bostadsprojektet Positive Footprint Housing, som Riksbyggen startat upp tillsammans med bland andra Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Bengt Dahlgren, Göteborgs Stad, SP och Johanneberg Science Park. Efter många års forskning kring hur man kan bygga, bo och leva så hållbart som möjligt är det snart dags att omsätta de innovativa idéerna i praktiken.

Stor vikt har lagts vid att bygga hållbart och ekonomiskt ur ett miljöperspektiv. Husen ska byggas av klimatsmarta material, och de ska vara självförsörjande med bergvärme och solenergi. Som exempel används en ny typ av betong med mindre koldioxidpåverkan. På taket samlar solceller energi som lagras i begagnade bussbatterier, och som kan användas på kvällen när förbrukningen ökar.

Brf Viva – en ny slags bostadsrättsförening

Det är inte bara byggmaterial och energisystem som är innovativa när det gäller Brf Viva. Riksbyggen med partners har utformat ett bostadskvarter som innebär ett helt nytt sätt att tänka kring boende i flerbostadshus. Brf Viva kommer byggas med många, rymliga gemensamma utrymmen. Det kommer exempelvis att finnas ett återanvändningsrum där man kan byta saker med varandra, ett livsrum, ett orangeri, ett växthus, distansarbetsplatser och en multisportplan. Fokus ligger också på att skapa förutsättningar för de boende att klara sig utan bil. Detta ska ske med hjälp av bil-, moped- och cykelpooler.

Men Riksbyggen har tänkt ytterligare ett snäpp längre. Som ett led i att försöka minska både segregationen och svårigheterna för ungdomar att hitta bostad kommer 6 av de 133 bostadsrätterna i Brf Viva vara av ett alldeles särskilt slag och omfattas av speciella regler. Bostadsrätterna är 30 m2, har en avgift på 4748 kr/mån och säljs för endast 95 000 kr! Dessa bostadsrätter kommer uteslutande att säljas till så kallade ”unga vuxna” som är mellan 18 och 30 år. Köparen blir fullvärdig medlem och får bo kvar i lägenheten så länge denne vill. Om bostadsrätten sedan säljs vidare finns dock vissa villkor. Lägenheten måste säljas för samma pris, med uppräkning enligt konsumentprisindex och eventuella tillägg för försäljningskostnader, och även nästa ägare måste vara mellan 18 och 30 år.

Brf Viva uppförs längs Dr Allards gata på Guldheden. Inflyttning är planerad till 2018.

Läs mer om projektet på Mynewdesk.com

 

Malin Alstersjö
ma@sustend.se