Dags att vårfixa!

Just nu blåser det fortfarande en iskall vind över Sverige, men när som helst jagar våren kung Bore på flykten och det blir dags att vårfixa fastigheter och markytor. De flesta bostadsrättsföreningar har en gemensam städdag för de gemensamma ytorna, men dessutom har många boende egna balkonger, terasser och utemöbler som behöver lite omvårdnad efter vintern. Sustend bjuder på några tips inför fixandet!

Måla:

Ska ni själva måla om staket eller fasader? Då är det lämpligast att göra detta under vår eller tidig sommar. Anledningen är att luftfuktigheten senare på sommaren är högre, vilket ger sämre förutsättningar för målning. Målning vid fel tillfälle kan orsaka bubblor i färgen.

Trädäck:

Trätrallar är ofta hårt utsatta för väder och vind under vintern, och kan bli flisiga vilket inte är så roligt. Nöjet av att kliva ut barfota på en varm altan förtas något om man måste ha pincetten med sig i högsta beredskap för att plocka ut stickor ur fötterna. Det bästa är att olja in det en gång varje år för att det ska hålla riktigt bra. Botemedlet för slitet trä är att göra rent ordentligt med ett medel för tralltvätt, skölja ordentligt och låta torka. Olja sedan in träet flera gånger tills det är mättat. Om brädorna ändå är i för dåligt skick så finns det täckande lasyrer avsedda för just altaner.

Fasadtvätt:

Vissa bostadsrättsföreningar tvättar delar av fasaden, plank och liknande själva, och kanske vill vissa boende sköta om sina uteplatser genom att tvätta. Detta är naturligtvis bra för att bland annat undvika för mycket påväxt av svartmögel. Bra medel för alg- och mögeltvätt finns i färghandeln.

Det man dock ska tänka på är att det är mindre lämpligt att använda högtryckstvätt, eftersom fukt då kan tränga in i materialet och i värsta fall orsaka vattenskador. Tvätta istället med svamp eller borste, och låt medlet verka i några minuter innan det tvättas bort med rent, ljummet vatten. Tänk också på att inte tvätta när solen ligger på och värmer för mycket eftersom det kan bli fläckar på fasaden om medlet torkar in.

Tvätta plastmöbler:

Klorin är ett bra medel för att få plastmöbler rena. Badda med koncentrerad Klorin på möblerna, vänta en stund och skölj sedan med ljummet vatten. En annan variant är att gnida in dem med såpa och ättiksyra och sedan skölja. Har ni lyxen av att ha en pool med klor? Släng i möblerna i den och låt kloret göra sitt!

Inspektera balkongerna:

Innan möbler och växter fyller balkongerna bör balkongerna kontrolleras. Glöm inte den årliga balkongbesiktningen!

Trevlig sommar!

Läs mer om hur vi kan hjälpa er med underhållsplanering

Läs mer om hur våra bygg- och projektledare jobbar

Läs mer om våra besiktningsmän

10 vårtips till fastighetsägaren