En rejäl kopparbunke

takbild-sustendSustend fick uppdraget att genomföra en besiktning av taket på en av stans mest besynnerliga byggnader, Kopparbunken på Chalmers.

Sedan den uppfördes 1954 har den väldiga Kopparbunken på Chalmers förbryllat och väckt nyfikenhet hos förbipasserande. Byggnaden har under flera decennier tjänat som laboratorium för högspänningsexperiment och med sin stötspänningsgenerator på 2,4 Megavolt klarar anläggningen av att generera blixtar lika kraftiga som i ett åskväder. Det sista högspänningsexperimentet hölls dock 2006 och sedan dess återfinns de besynnerliga kopparkloten och övrig utrustning på ABB i Alingsås. Numera huserar Klätterlabbet i byggnaden och erbjuder Göteborgs klättrare en perfekt träningslokal.

Byggnadens utsida är täckt med kopparplåt för att inte störa dåtidens svagströmstekniker som arbetade i andra laboratorium i närheten. För att skydda kopparen och bevara byggnadens karaktäristiska utsida har Kopparbunkens tak målats med Noxyde. Färgen är mycket slitstark och elastisk vilket gör att den följer underlagets rörelser utan att mattas och flagna. Tillsammans med våra enkla och tydliga besiktningsprotokoll ger detta målningssystem en garanti på hela tio år, både för färgen och för arbetet.

Tags:
,
Anton Klintenberg
ak@sustend.se

0709 63 95 64