byggprojekt

Entreprenörer ointresserade av allmännyttigt byggande

Bostadsbristen i Sverige är knappast någon nyhet. Debatterna är långa och heta och något många reagerar på och kritiserar är att det byggs så många bostadsrätter i förhållande till hyresrätter. Varför bygger de kommunala bostadsbolagen inte fler hyresrätter, frågar man sig?

Byggindustrin har grävt lite under ytan och gjort en nedslående upptäckt. Kommunala allmännyttiga bostadsbolag har kapital till att bygga, men de har svårt att hitta entreprenörer som vill lägga anbud på deras bostadsbyggen. Då bostadsbristen är hög vill kommunerna bygga prisvärda hyresrätter till rimliga priser som många kan ha råd att bo i. Eftersom vinstmarginalerna på denna typ av byggnation är väsentligt mycket lägre än de entreprenörerna får ut om de bygger lyxiga bostadsrättsfastigheter på stekheta marknader som i Stockholm och Göteborg så väljer de helt enkelt bort de allmännyttiga projekten.

Jonas Högset, ansvarig för nyproduktion på Sabo uttrycker sig i skarpa ordalag. Han hänvisar till SCB:s statistik som visar att byggnadsprisindex (BPI) har stigit mer än fyra gånger så mycket som konsumentprisindex (KPI) de senaste 14 åren och säger att byggföretagen börjat kräva ”hutlösa summor” för att bygga.

Läs hela artikeln på Byggindustrin.se

Malin Alstersjö
ma@sustend.se