Thomas Almesjö med elektrokromt fönsterglas

Mirakelfönstret med inbyggt solskydd har äntligen uppfunnits!

Ett fönster med inbyggt solskydd som låter dig bestämma hur mycket solljus som ska komma in – visst låter det som en utopi?  Men vi har goda nyheter, fönstret är helt och hållet verkligt! Du kan till och med styra fönstret med hjälp av din smartphone!

20 år av forskning och utveckling ligger bakom projektet, men nu är mirakelfönstret äntligen i produktion. Fabriken är uppstartad och i sommar sker de första installationerna.

Man tar bort 90 procent av värmeinstrålningen. Det är som att sätta på mörka solglasögon, säger företagets vd Thomas Almesjö

De kallas elektrokroma fönster. När en svag spänning läggs över fönstret tonas det och förvandlas det från ljust till mörkt. På så kontrolleras solinstrålningen vilket medför att behovet av luftkonditionering minskar rejält och stora energibesparingar kan göras. Men fönstren skonar inte bara miljön och den långsiktiga ekonomin utan  ökar även markant komforten för dem som vistas i huset.

Så här fungerar det smarta elektrokroma fönstret

  • Mellan två ledande skikt ligger en katod av volframoxid och en anod av nickeloxid med en jonledande elektrolyt emellan.
  • När en svag spänning läggs över materialet förändras den ljusabsorberande förmågan i oxidlagren och filmen ändrar färg.
  • Det är bara vid förändringen som strömmen är på.

 

Läs mer om elektrokroma fönster:

Ny Teknik

Bild från NyTeknik: Chromogenics vd Thomas Almesjö med företagets dynamiska fönster som kan växla mellan ljust och mörkt beroende på solinstrålning. Fotograf: Marie Alpman

Malin Alstersjö
ma@sustend.se