Nu ska hästbajs värma våra bostäder

Under förra veckans EM i ridsport i Göteborg deltog nästan 600 hästar. En av fördelarna med att vara häst är att man inte behöver vara särskilt diskret när det tränger på, och det kommer snart någon och samlar upp det man lämnar efter sig. Under evenemanget producerade hästarna hundratals ton gödsel som samlades upp manuellt och hämtades av Renova för att återvinnas och bli fjärrvärme. Liknande sker vid andra stora hästevenemang, som exempelvis Gothenburg Horse Show.

Hästbajset från EM beräknas räcka till ca 360 000 kWh fjärrvärme och 60 000 kWh el. Med fjärrvärmen kan 32 lägenheter värmas och få varmvatten under ett helt år. Av elen kan en elbil åka 9 varv runt jorden, en dammsugare vara igång i åtta år i sträck eller en surfplatta användas 2 200 år i sträck. (Källa: Bioenergitidningen)

Fortum Horsepower ska effektivisera hästbajset

Man kan kanske inledningsvis tycka att namnet Fortum Horsepower låter lite om ett aprilskämt, men det är helt och hållet sant. Fortum Horsepower har forskat fram den bästa mixen av hästgödsel och särskilt torrströ för att kunna utvinna så mycket effekt som möjligt vid förbränning. Tillsammans med Värmevärden Väst ska Fortum Horsepower genomföra ett pilotprojekt med start i oktober 2017 och efterlyser nu stall som vill delta i projektet. Det behövs 400-500 hästar, och varje stall bör ha 10-20 hästar för att det ska bli rimligt med transporterna ur ett miljöperspektiv. Fortum levererar torrströet till stallet och tillhandahåller containrar där strö och gödsel samlas upp för regelbunden upphämtning. I Finland är verksamheten redan igång och flera hästgårdar får fullservicen från Fortum. Gödsel hämtas och nytt torrströ levereras.

[blockquote text=”Fortum Horsepower har räknat ut att de teoretiskt skulle kunna ta hand om gödsel från 150 000 hästar, vilket skulle räcka till att värma upp i princip samtliga villor i Östergötland och på Gotland.” text_color=”” width=”” line_height=”undefined” background_color=”” border_color=”” show_quote_icon=”yes” quote_icon_color=””]

 

Varför just hästbajs, varför duger inte en hederlig gammal komocka?

Eftersom kogödsel innehåller så pass mycket vätska går det helt enkelt inte att elda. Hästarnas bajs har rätt konsistens och är ganska torrt. Dessutom är hästbajs i dagsläget ett miljöproblem eftersom det måste ligga i åtta månader för att bli av med bakterier innan det kan användas som gödsel på åkrarna. Under denna tid ger det ifrån sig metan och lustgas som är skadligt för miljön.

Fortum Horsepower har räknat ut att de teoretiskt skulle kunna ta hand om gödsel från 150 000 hästar, vilket skulle räcka till att värma upp i princip samtliga villor i Östergötland och på Gotland.

För den miljömedvetne villaägaren finns det redan värmepannor där hästgödsel kan användas. Teoretiskt ska gödsel från två hästar kunna värma upp en enfamiljsvilla under ett år.