Ny ung VD på Sustend: “dags att skaka liv i fastighetsbranschen!”

Fastighetsbranschen kan ofta kännas tungrodd. Något som Anton Klintenberg, ny VD på Sustend AB, har bestämt sig för att ändra på. Läs mer om vår nya unga VD:s annorlunda resa, hans bistra syn på branschen och varför han ser sig själv som en jultomte.

Anton Klintenberg
Ålder: 28
Utbildning: Industriell ekonomi med master i entreprenörskap, Chalmers
Bor: I Härrydas urskogar
På fritiden: Familjen (nyss utökad), upptäcka nya platser och smaker, (äkta) housemusik, arkitektur, klockor, datorspel, lyfta skrot

 

Sedan april i år har vi en ny VD på Sustend: Anton Klintenberg! Han är 28 år gammal med utbildning från Industriell ekonomi och Chalmers Entreprenörsskola, något som gör att han sticker ut bland sina bygg- och fastighetsutbildade kollegor. Med bakgrund inom entreprenörskap och IT var valet av bransch inte helt given. Något som ändrades snabbt när han insåg vilka stora utmaningar som finns att bita i.

På kort tid har Sustend AB positionerat sig som ett av Sveriges ledande företag inom underhållsplanering och gått från en till sexton medarbetare, samt knoppat av ett dotterbolag för en app som personalen var med och skapade. Våra specialistområden är underhållsplanering, projektledning och besiktningar. Old news tänker du kanske, men i så fall har du inte testat att jobba med oss. Vi vrider och vänder på allt vi gör för att skapa lösningar som är radikalt mycket enklare att arbeta med och som gör våra kunder lyckliga. Bland kunderna finns en mängd fastighetsägare runtom i landet – allt från industriföretag som Volvo till anrika kulturfastigheter som Katarina kyrka och framåttänkande nybyggare som BoKlok.

Vi utbildar både företag och blivande förvaltare inom underhåll och driver utvecklingen framåt. Visionen är att skapa ett helhetstänk kring förvaltandet av fastigheter, från första skiss till långsiktig förvaltning. För att detta ska kunna fungera måste arbetet göras smidigare för alla inblandade. Oavsett om en fastighetsägare är ett företag med hundratals fastigheter eller en bostadsrättförening bestående av lekmän har Anton samma motto: Enkelt och tydligt!

Tre frågor till vår nytillträdde VD:

Hur har din resa sett ut fram till idag?

– Den har gått spikrakt mot en karriär i fastighetsbranschen, även om det tog lång tid för mig att fatta det själv. Ska jag vara ärlig fanns det inte ens på radarn förrän en bit in på studierna i industriell ekonomi på Chalmers, då jag insåg att ett stekigt finansjobb inte alls var det jag ville ha. Även om utbildningen var grymt bra så gav allt snack om pengar ett sug efter något som kändes meningsfullt på riktigt. Som tur var föll valet på Chalmers Entreprenörskola när det var dags att välja masterutbildning och fantasin fick börja flöda friare. Jag har hunnit med ett gäng andra äventyr under åren, bl.a. drivit nattklubb, jobbat på en läkemedelsjätte och startat ett gäng egna små verksamheter.

På sätt och vis har alltid bygg och fastighet funnits i min närhet, bara att jag inte förstod vilket spännande område det är förrän på senare år. Farsan, som själv jobbat hela sitt liv i byggbranschen och som numera är min kollega, försökte tappert att styra in mig på annat med sitt ständiga mantra “Hamna inte i byggbranschen!”. Det gick sådär. Startskottet kom då jag var med och grundade Sustend, från början bara ett kul sidoprojekt men snart något mycket mer än så. När jag tog på mig de Chalmers-slipade strategiglasögonen och kikade närmare på bygg- och fastighetsbranschen blev allt glasklart: det är precis denna utmaning jag har letat efter. Här går det verkligen att göra nytta!

Jag är en inbiten tekniknörd, något som jag tror jag delar med många unga talanger i min generation. Tråkigt nog känns det dock som om ganska få av mina gelikar vill arbeta med fastigheter. Startup-kulturen har aldrig varit starkare än nu, men det är ingen vild gissning att de flesta går igång mer på att utveckla nästa disruptiva app-succé än fundera över hur man renoverar en gammal fasad på bästa sätt. Det många missar då är att vår samhällsbärande bransch formligen skriker efter nya tankesätt och tekniska innovationer som kan hjälpa oss att bygga, vårda och utveckla våra byggnader. Det är dags att skaka liv i fastighetsbranschen! Nu när jag själv har upptäckt hur intressant branschen är har jag gett mig fasen på att locka hit fler unga och kreativa talanger, något vi är i full färd med på Sustend.

 

Vad vill du åstadkomma på Sustend?

– Vi ska rädda husen och vi ska ha riktigt kul medan vi gör det! Hus, dessa vackra kolosser som skyddar oss i ur och skur och utgör själva stommen för vårt samhälle. Vi sliter ständigt på dem men tråkigt nog får de inte alltid den omtanke de behöver. Befolkningen växer, jordens resurser tryter och omvälvande tekniska förändringar står för dörren – om vi fortsätter ta våra hus för givet kommer vi snart att sitta riktigt brunt till.

Ju fler fastighetsägare vi hjälper desto mer inser vi hur dystert läget är. Kunskapen och/eller intresset för att bevara och utveckla det vi redan har är på många håll obefintligt och vi ser dagligen vilka tråkigheter detta ger upphov till. Sjuka hus, plågade människor och pengar som spenderas helt i onödan. De nya byggnader som vi nu fyller på med håller inte alltid måttet kvalitetsmässigt. Kopplingen mellan produktion och långsiktig förvaltning är i många fall helt obefintlig vilket vi ser dagligen i korkade konstruktioner och materialval. Släng in en problematisk kortsiktighet som breder ut sig så har du en hyfsad bild av den röra vi vill ordna upp.

Vår åsikt är tydlig: vi är för dåliga på att ta hand om våra hus. Detta vill vi ändra på. Vi vet att denna hållning står i bjärt kontrast till den partystämning som nu råder med skenande priser på alla typer av fastigheter. Medan alla tävlar om att få lägga högsta budet undrar vi lite försiktigt vem som har räknat med att betala för kalaset när de stora och dyra åtgärderna dyker upp på horisonten. Bara miljonprogrammets enorma underhållsbehov är en utmaning av episka proportioner och där har vi bara börjat skrapa på ytan. Var så säkra, det kommer mer. Mycket mer.

Jag säger inte att vi har en färdig lösning på dessa härliga utmaningar, men vi har åtminstone några grundidéer som vi vill börja sprida på bredare front. Som VD på Sustend vill jag bidra till ett mer långsiktigt tänkande, lyfta fram nya idéer och talanger samt kraftigt förenkla dagens arbetssätt. Vi måste få fler att tänka på vad de vill lämna vidare till kommande generationer.

Många tenderar till att krångla till fastighetsförvaltning för mycket. Om vi vill ändra till det bättre så måste vi få med oss alla delar av samhället, och då måste vi vara beredda på att skapa förståelse och engagemang! Vi är teknikkonsulter men en klar majoritet av vårt arbete består av att få människor att förstå, må bra och guida dem till rätt beslut. Ett brutalt tydligt fokus på enkelhet och kommunikation tror jag skulle kunna göra underverk i vår bransch och vi vill ta ledartröjan i denna utveckling.

 

Vad utmärker dig som ledare?

– Att det ska vara riktigt gött att jobba på Sustend! Precis det är mitt jobb. Jag ska inte vara någon stiff siffermanglare eller brötig peka-med-hela-handen-ledare. Jag ska vara en jultomte. Se till att mina briljanta kollegor får sina (ibland ganska knasiga) önskningar uppfyllda och gärna även överraska med saker de inte ens kan komma på själva. Sprida värme och skapa gemenskap. Visa att allt är möjligt.

Jag är självklart lite partisk, men är ändå helt säker på min sak: vi har branschens goaste, skarpaste och mest engagerade kollegor. För att fortsätta attrahera dessa stjärnor måste vi bygga något mer än bara en arbetsplats. Vi vet att vi skapar värde och glädje för människor, deras hus och samhället i stort. Men det räcker inte att bara veta – det måste kännas i allt vi gör och oavsett vilken befattning man har! Egentligen tycker jag det är ganska enkelt: spenderar man mer än en tredjedel av sin tillvaro med något så måste det vara kul och meningsfullt, annars bör man leta efter något annat. Jag har några enkla grundstenar som alltid ska vara på plats: (1) det ska alltid vara skoj, (2) teamkänslan ska vara råstark och (3) arbetet ska vara meningsfullt på ett konkret sätt. Kan man dessutom göra det på ett lite annorlunda och kaxigt sätt så är man hemma!

Anton Klintenberg tillträdde som VD för Sustend AB 1 april. Vill du veta mer om Sustend och våra framtidsplaner? Kontakta oss så berättar vi mer!