pepparkakshus

Pepparkakshuset: Årets godaste bygge!

Sustend brukar propagera för hållbart byggande, beständiga material, långsiktig förvaltning och bevarande av fastigheter. En gång om året propagerar vi dock för det motsatta. Bygg ett hus som knappt håller ihop, av material som lätt går sönder, låt det stå någon vecka och riv det sedan!

Va, vadå? Har vi helt tappat det? Vilken skruv är det nu som har lossnat, undrar du kanske? Men vi syftar såklart på pepparkakshuset – årets bygge! Äntligen går det att ta ut svängarna och göra precis som man vill. Ingen detaljplan sätter käppar i hjulet, inga grannar protesterar, nybyggnadsreglerna behöver man inte ta hänsyn till och något bygglov behövs inte. Alla hobbyarkitekters dröm! Och förmodligen många riktiga arkitekters också. Om man bortser ifrån den lilla detaljen att de vill bygga av annat än pepparkaksdeg.

Pepparkakshusets historia

Pepparkakan har funnits i Sverige sedan medeltiden. Den tros ha sitt ursprung i staden Nürnberg i Tyskland, och omnämns i skrift i Sverige första gången 1444. Det var nunnorna i Vadstena som skriftligen förbjöds att göra sig av med kakorna som ingick i deras proviant. I tullhandlingar från 1530-talet, under Gustav Vasas tid, finns också import av pepparkakor registrerat.

Traditionen att bygga pepparkakshus startade i Tyskland på 18oo-talet. Faktiskt kan det till och med vara så att det är Bröderna Grimms saga om hans och Greta som ligger bakom uppfinnandet av pepparkakshuset. Under 1800-talet spred sig också pepparkakshusbyggandet till USA, men det var under 1900-talet som traditionen spred sig i Sverige. Den stora “byggboomen” kom efter andra världskrigets slut, när folk hade råd att unna sig lite mer lyx till jul igen, efter de sparsamma krigsåren.

Pepparkakshus

Julen är fastigheternas högtid

Julen är inte bara människornas högtid, utan även fastigheternas! Svamlar vi bara för att vi jobbar med fastigheter, tycker du? Tänk efter, vi firar jul väldigt mycket med hjälp av fastigheter. Förutom de hundratusentals pepparkakshus som produceras varje jul så får alla våra vackra kyrkor lite välförtjänt uppmärksamhet. De fylls av människor, glädje och musik. Små prydnadskyrkor lyser i våra hem. Såväl flerbostadshus som villor, kontorsbyggnader och köpcenter smyckas med massor av pynt och julbelysning tills de glittrar som drottning Silvia under nobelfesten. Sist men inte minst har ett enkelt litet stall en mycket central roll…

Så bygg! Bygg av hjärtans lust! Om du behöver inspiration, kika på de 40 fantastiska pepparkakshusen i länken nedan. Kanske vill du slå Guinness rekord för världens största pepparkakshus? I så fall behöver du mer än 7 200 ägg, 22 000 godisbitar, 800 kilo smör och 3000 kilo mjöl. Det kan vara bra att veta när du handlar ingredienser. Och ja, kolla gärna att du har plats också, det gamla rekordhuset är 234 kvadratmeter stort.

Nu är det tillåtet med byggmissar, ingen nitisk besiktningsman från Sustend kommer att påpeka eventuella brister i utförandet. Däremot hjälper vi gärna till att äta upp verket, om vi blir bjudna.

Lycka till med byggandet!

40 fantastiska pepparkakshus att inspireras av på Hemtrevligt.se
Om världens största pepparkakshus på People.com

Malin Alstersjö
ma@sustend.se