Nya heta trenden: Fasader av plåt

Byggnadsplåt är inte längre bara en budgetlösning. Nu används materialet för att skapa fantasifull och spektakulär arkitektur!

Visst tittar man till lite extra när man ser ett nybyggt hus med ett annorlunda fasadmaterial? Och visst känns det som om man ser sådana hus allt oftare? Det stämmer! Stål och metaller har fått ett uppsving som fasadmaterial. En nyligen genomförd undersökning gjord av branschorganisationen Svensk Byggplåt bekräftar att hela 95% av de tillfrågade arkitekterna vill använda byggnadsplåt för såväl tak som fasader oftare.

Svettekôrka är Göteborgs senaste tillskott i plåtarkitekturfamiljen. Offentlig bastu vid Frihamnen.

Svettekôrka är Göteborgs senaste tillskott i plåtarkitekturfamiljen. Offentlig bastu vid Frihamnen.

Plåten uppskattas av arkitekterna för att den är så flexibel och möjliggör ett detaljrikt utförande, samt för att den är hållbar och i stort sett underhållsfri. Egenskaper som arkitekterna anser gör den till ett mycket aktuellt material, samtidigt som det pågår en intressant utveckling i branschen. Det hålls till och med en årlig arkitekturdag där just plåtfasader diskuteras, och PLÅTPRISET, ett pris för årets plåtfasad, delas ut. Plåtpriset 2016 gick priset till Tengbom arkitekter för Alingsås Tingsrätt. Plåtpriset tilldelas en svensk arkitektbyrå och bedömningen görs utefter hur väl arkitekterna har tillvaratagit och maximerat plåtfasadens möjligheter utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö.

Metalliska material ställer dock höga krav på hantverkaren. För att resultatet ska bli riktigt snyggt krävs stor erfarenhet och skicklighet. I Sverige har kopparklädda kyrktorn eller tak med utsmyckningar tidigare varit plåtslagarnas möjlighet att få visa sin hantverksskicklighet. Om nu metalliska material kommer att användas i den utsträckning som trenden tyder på, så kommer plåtslagarna definitivt få många utmaningar att bita i framöver. Ju skickligare de blir, desto större möjligheter finns det för arkitekterna att skapa fantastiskt fantasifull arkitektur.

Nu är det inte den typen av plåtfasader man ofta ser på hus som renoverats under 80-talet som arkitekterna har i åtanke, utan möjligheten att skapa helt ny modern arkitektur. Resultaten blir såväl intressanta som varierande, som synes på bilderna nedan:

 

okänd

texture-1273967_640

_NKN1946-Axel-Remix

architecture-1565262_640

Även om plåt är ett oerhört beständigt material, så kan det behöva underhållas efter ett tag. Vi vet hur! Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig med din fasad eller ditt plåttak så kontakta oss. Du kan också anmäla dig till vårt nyhetsbrev eller följa oss på Facebook för att få mer intressanta nyheter och tips om allt möjligt fastighetsrelaterat.

Malin Alstersjö
ma@sustend.se