Spektrum, spektakulär arkitektur sätter Göteborgs nya stadsdel på kartan

Spektrumhuset i Nya Hovås beskrivs bäst med ett enda ord: levande! Den guldskimrande byggnaden har inte bara en modern arkitektur som ger den personlighet, utan verksamheterna som samsas i huset ger en stark puls av liv och aktivitet. Skola, restaurang, butiker och bowlinghall inryms i lokalerna, och till och med taket har utnyttjats och tjänar som skolgård med bland annat pingisbord och basketplan. På entréplanet finns en restaurang och flera utvalda mindre butiker.

Basketplanen på Spektrumhusets tak

Basketplanen på Spektrumhusets tak

Huset lever inte bara dagtid. När Fenestraskolan, som huserar från andra våningen och uppåt, avslutar för dagen startar andra aktiviteter upp i skolans lokaler på andra våningen, som har fått namnet kunskapstorget.  Skolans lokaler öppnar för allmänheten, slöjd- och bildsalarna används för kvällskurser, och hemkunskapssalen förvandlas till ett kulinariskt rum för matlagningsintresserade.

Det här är ett hus som är så oändligt mer än bara en byggnad

Fastighetsbolaget Next Step Group, som ligger bakom Spektrum, har en tydlig vision. De vill att byggnaden ska sjuda av liv från morgon till kväll, och användas av barn och vuxna i alla åldrar såväl vardagar som helger.

– ”Med Spektrum vill vi korsa småstadens gemytlighet med storstadens kreativa framåtanda. Det blir en unik miljö för handel, arbetsliv och boende. Vi ser en stor efterfrågan på marknaden av en mer småskalig handel och butiker med personlighet, som ett viktigt komplement till volymhandeln och de vanligaste kedjorna”, säger Next Step Goups VD, Jacob Torell.

Interiörbild från Spektrum i Nya Hovås

Bild: Semrén & Månsson

Uppdraget att rita den unika och tongivande byggnaden gick till arkitektkontoret Semrén & Månsson. ”Tanken med arkitekturen och formgivningen av fasaden var att göra så att Spektrumbyggnaden får en självklar och framträdande plats i Nya Hovås, lite av Primadonnan på torget”, säger arkitekt och koncern-VD:n Magnus Månsson.

Semrén & Månsson lyckades med sitt mål. Spektrumhuset träder verkligen fram i stadsbilden. Allra mest uppseendeväckande är fasaden. De guldskimrande lamellerna som har monterats i ett fasettliknande mönster är en smart lösning som skyddar mot solinstrålning samtidigt som den släpper in maximalt med dagsljus, men de ger också huset dess alldeles unika karaktär. Det här är ett hus som är byggt för att synas och användas, ett hus som är så oändligt mycket mer än bara en vanlig byggnad!

Vi är oerhört stolta över att få arbeta med denna spektakulära byggnad som nu ska kunna sprida sitt gyllene skimmer under långa tider framöver med hjälp av Sustend Underhållsplan och Planima.

_NKN1943 Axel Remix-2

_NKN1881 Axel Remix-2

_NKN1855 Axel Remix-2

Malin Alstersjö
ma@sustend.se