Nu finns tyget som genererar el

Vad sägs om att komplettera solcellerna på taket med el från gardinerna? Det låter kanske som en utopi, men inom kort kan det faktiskt vara verklighet. Solenergi förknippas vanligen med stora paneler som placeras på tak i soliga lägen, och när vi tänker på vindkraft föreställer vi oss de stora kolosserna som står och snurrar ute på fria fält. Men det är dags att vidga vyerna. Forskare på Georgia Institute of Technology har utvecklat ett tyg som samtidigt kan ta vara på både solenergi och rörelseenergi, och snart är det bara fantasin som sätter gränserna för möjliga användningsområden. Det nya tyget kommer knappast kunna producera enorma mängder energi, men att ladda och driva mindre apparater är redan idag fullt möjligt. Ett tygstycke som lindas runt handleden kan driva ett armbandsur och ett A4-stort tygstycke som fladdrar i vinden genererar tillräckligt med el för att exempelvis ladda en mobil.

Solenergin tas tillvara genom solceller bestående av nanotrådar som finns invävda i tyget. Rörelser i tyget omvandlas till energi genom att lager av kopparband och teflonliknande polymerer gnids emot varandra, vilket skapar en elektrisk laddning. Forskarnas förhoppning är att tyget i framtiden ska kunna användas i exempelvis gardiner, tält och kläder.

Varje steg till som minskar belastningen på vår miljö är ett steg i rätt riktning. Minskad elförbrukning eller bättre utnyttjande av solens, vindens och vattnets aldrig sinande energi – allt gör skillnad på sikt. Vill du veta hur du som fastighetsägare kan minska din miljöpåverkan? Vi kan hjälpa dig med en Energi- och miljöanalys. Hör av dig!

Malin Alstersjö
ma@sustend.se