Den flytande staden

Världens första flytande stad

Världens första flytande stad kan snart bli verklighet. Seasteading Institute i San Francisco har presenterat en design av ett ”permanent, innovativt samhälle som flyter till havs”. Många av öarna tillhörande Franska Polynesien i Indiska oceanen har länge hotats av den stigande havsnivån, och regeringen för Franska Polynesien har nu ingått ett avtal med Seasteading Institute. Om Seasteading kan visa att projektet är miljövänligt och ekonomiskt gynnsamt för Franska Polynesiens lokalbefolkning ska byggandet av den första flytande staden påbörjas utanför Tahiti 2019.

Förhållandena för en flytande stad är ideala just utanför Tahiti eftersom vattnet är grunt och relativt lugnt. Det var här som den futuristiska filmen Waterworld med Kevin Kostner i huvudrollen spelades in, men den flytande staden som nu planeras kommer inte att ha mycket gemensamt med den som filmen utspelar sig på. Den kommer att vara toppmodern på alla sätt, och inrymma allt ifrån sjukvård till solelanläggningar och lantbruk.

Staden ska byggas på ett antal mindre, flytande moduler som sedan kopplas ihop med varandra. Byggnaderna planeras vara tre våningar höga och innehålla såväl bostäder som kontor och annan verksamhet. Tanken är att börja i mindre skala och sedan utöka. 2020 hoppas projektörerna att 200-300 personer ska vara bosatta på ön. Visar det sig fungera på det sätt man tänkt ska staden sedan expanderas för att kunna hysa tusentals människor. Förhoppningarna är höga, och man uppskattar att så många som 10 miljoner människor ska kunna bo i flytande städer 2050.

The Seasteading Institute grundades 2008 och finansieras bland annat av Peter Thiel. Thiel var den första utomstående investeraren i Facebook, och är också en av grundarna av Paypal, tillsammans med Elon Musk och Max Levchin.

Här på Sustend tycker vi att projektet är ofantligt spännande, och visst ser planerna riktigt utopiska ut? Tänk att få underhållsplanera ett sådant byggprojekt! Vi fortsätter drömma och står på stand by för att resa till Tahiti!

 

Bilder: Seadsteading Institute

Malin Alstersjö
ma@sustend.se