Luftkonditioneringssystemet av plastflaskor sätts in i ett fönster

Världens snillrikaste luftkonditioneringssystem byggs av plastflaskor

På de ställen på jorden där det är som allra varmast är människorna ofta som allra fattigast och bor i de allra sämsta bostäderna. I Sverige klagar vi på värmen och slår på kylsystemen i våra välisolerade hus, men i Bangladesh ser verkligheten annorlunda ut. På grund av de frekventa översvämningarna som drabbar Bangladesh är de flesta husen byggda av korrugerad plåt. Hus av lera och liknande material skulle helt enkelt inte hålla för att bli vattendränkta. Det är inte ovanligt med temperaturer över 40 grader och värmen inuti plåthusen blir olidlig. Att använda fläktar och andra elektriska kylsystem är en orimlig lösning för de flesta eftersom 70% av bostäderna saknar el.

Men nöden är uppfinningarnas moder, och nu presenterar företaget Grameen Intel i Bangladesh sin genialiska lösning – Eco Cooler. Ett kylsystem som är gjort av gamla plastflaskor med avskuren botten! Systemet kräver ingen elektricitet, och var och en kan enkelt bygga det själv, till i stort sett ingen kostnad alls.

Tekniken bygger på fenomenet att när luft komprimeras och sedan snabbt expanderar kyls den ner. Det märks tydligt om man jämför genom att blåsa på sin hand med öppen mun, och sedan med mer slutna läppar. Installationen är enkel. En trä- eller pappskiva med hål i placeras i fönstret. I varje hål sitter en plastflaska med avskuren botten, och flaskhalsarna vända inåt. När luften utifrån passerar de avsmalnande flaskhalsarna komprimeras den, för att sedan åter expandera. Då blir den alltså svalare, och skillnaden i inomhustemperaturen kan uppgå till hela 5 grader.

Grameen Intels målsättning är inte att tjäna pengar på uppfinningen, utan att hjälpa människorna i Bangladesh att klara av värmeböljorna. Ritningar finns att tillgå utan kostnad, och materialet går också att hitta i stort sett gratis. I Bangladesh återvinner man inte plastflaskor, så de ligger ofta i drivor på gatorna. För att ytterligare sprida kunskapen åker Grameen Intels utan att ta betalt runt bland byarna och lär ut hur man tillverkar kylsystemet, som efter att det introducerades i februari 2016 har installerats i minst 25 000 bostäder.

Dela detta inlägg på sociala media:

Malin Alstersjö
ma@sustend.se