Nybyggd brf
Category
Underhållsplan
About This Project

Många menar att  underhållsplanering är helt onödigt för nybyggda bostadsrättsföreningar. Den åsikten brukar snabbt försvinna när vi visar fram en Sustend Underhållsplan för en nybyggd brf. Det är just när fastigheten är nybyggd som den verkligt stora nyttan av underhållsplaneringen kan erhållas. När fastigheten är nybyggd och i toppskick vill man givetvis se till att ha en långsiktig struktur och underhållsplanering för att säkerställa att det goda skicket består, att bostadsrättsföreningens hus förblir lika trevligt att bo i,  och därmed också att värdet maximeras över tid. Utöver denna tämligen intuitiva aspekt så brukar vi framhålla ytterligare två avgörande fördelar:

Underhållsplanering för nybyggda bostadsrättsföreningar ger rätt avsättning från början.

Ekonomiska planer i nybyggda brf:er är ofta helt orealistiska och baserar sig på att väldigt små resurser avsätts för framtida underhåll. En underhållsplan från Sustend visar i detalj vad som måste göras och hur mycket det kommer att kosta, varpå vi kan fastslå en långsiktigt sund avsättningsnivå så att man kan börja spara i tid och undvika chockhöjningar av avgiften. En bra underhållsplanering redan från början kan göra att föreningen sparar mycket pengar på sikt.

Vi identifierar byggfel så att föreningarna får underlag att driva garantiprocessen.

I Sustend Underhållsplan för nybyggda fastigheter ingår, utöver en grundlig fastighetsbesiktning, en extra kontroll av eventuella byggfel som kan rymmas inom garanti eller försäkring. Det är inte ovanligt att vi hittar aspekter som missats i slut- eller garantibesiktningar. Genom att synliggöra dem ger vi föreningen underlag att driva dessa frågor för att på så vis slippa betala för dem själva.

Vi ser en tydlig och positiv trend: Nybyggda föreningar förstår vikten av underhållsplanering, och att en underhållsplan bör tas fram direkt efter övertagandet. Det märker vi genom det stora antal nybyggda brf:er som vi hjälper med underhållsplanering just nu. Vi har många exempel på där Sustend Underhållsplan varit helt avgörande för att få en bra struktur för den långsiktiga förvaltningen och kunnat spara stora belopp genom att upptäcka byggfel i tid. Vänta inte tills det är för sent – underhållsplaneringen ska finnas med från start!

Läs mer om problemet med för låga avsättningar för underhåll för nybyggda bostadsrättsföreningar på SvD Näringsliv