Underhållsplan

Hjälper dig prioritera rätt och fatta smarta beslut för fastigheten!

Vår underhållsplan hjälper er till effektivare förvaltning och enklare fastighetsägande.

En underhållsplan från Sustend lämpar sig både för bostadsrättsföreningar som kommersiella fastighetsägare eftersom den både är omfattande och utförlig, samtidigt som den är tydlig och pedagogisk. Den är en praktisk guide för hur fastigheten behöver tas om hand och den innehåller all fakta som krävs för beslutsfattande. Därför lägger den grunden till ett effektivt arbetssätt. Ett måste för alla smarta fastighetsägare, helt enkelt!

En underhållsplan från Sustend ger dig:

 • En utförlig besiktningsrapport med beskrivande text och bilder
 • En åtgärdsplan med förväntade kostnader i minst 50 år
 • Möjlighet att själv ändra i planen digitalt
 • Beräknade kostnader per åtgärd och per år
 • Förslag på projektindelningar som ger samordningseffekter

Underhållsplanen är ofta början på ett långt samarbete, eftersom vi också kan hjälpa till med projektledning av underhållsarbeten och renoveringsprojekt, eller andra byggkonsulttjänster. Många av våra kunder har vi haft nöjet av att få samarbeta med under mycket lång tid.

Andreas, expert på underhållsplanering, framför en förstoring av en underhållsplan

Passa på att energieffektivisera!

Det är dyrt att slösa energi! Och omodernt. Med största sannolikhet kan er fastighet energieffektiviseras mer än ni tror. Maxa energieffektiviseringen i samband med underhåll och renoveringar med Underhållsplan Grön - en särskilt framtagen plan som kombinerar ert fastighetsunderhåll med energibesparande åtgärder. Genom att kombinera dessa uppnås stora samordningseffekter, och således även stora besparingar. Mer kostnadseffektivt kan det inte bli!

Läs mer om underhållsplan med energieffektivisering

Alla delar av fastigheten omfattas av underhållsplanen:

 • Tak
 • Fasader
 • Allmänna utrymmen
 • Installationer
 • Mark och utemiljö
 • Komplementbyggnader

En kunnig och erfaren besiktningsman, med särskild kompetens inom underhållsplanering genomför först en grundlig underhållsbesiktning för att kartlägga fastighetens status och sammanställer resultatet i en lättläst besiktningsrapport med bilder och beskrivande text. För samtliga underhållsåtgärder specificeras kostnad, upprepningsintervall, mängder m.m. Med hjälp av denna skapas själva åtgärdsplanen som specificerar samtliga underhållsåtgärder årsvis med kostnader 50 år framåt i tiden. Eller ännu längre för de fastighetsägare som så önskar.

I underhållsplanen tar besiktningsförrättaren hänsyn till hur underhållsarbetet bör struktureras för att förvaltningen ska bli så kostnadseffektiv som möjligt. Vår underhållsplan ger er en överblick över ekonomin på ett snabbt och enkelt sätt genom sammanställningar och diagram. Det gör att ni får koll på vad ni har framför er och kan använda underhållsplanen som underlag för ekonomiska beslut. Resultatet: en enkel guide för hur fastigheten ska skötas!

Underhållsplan för bostadsrättsföreningar

Sustend upprättar underhållsplaner åt alla brf:er. Från den lilla bostadsrättsföreningen med 3-4 lägenheter, till den stora med ett flertal fastigheter och många hundra lägenheter. Styrelsen får en tydlig checklista över underhållsåtgärderna, och ett ovärderligt underlag för planering och budgetering. Vi föreslår lämpliga och kostnadseffektiva projektindelningar, och planen levereras digitalt så att den är enkel att arbeta med.

“Enkelt och tydligt” är våra ledord, och vår underhållsplan är ett verkligt användbart dokument som gör förvaltningsarbetet mycket enklare. Sustend underhållsplan brf hjälper bostadsrättsföreningen att spara pengar genom smart planering och samordning av renoverings- och underhållsåtgärder.

 

Läs mer om underhållsplan för brf

Underhållsplan för offentliga och privata fastighetsägare

Sustend har lång erfarenhet av att hjälpa kommersiella fastighetsägare med att upprätta underhållsstrategier och att inventera större fastighetsbestånd med varierande typ av verksamhet - från flerbostadshus till skolor, vårdlokaler, LSS-boenden och industrier.

“Enkelt och tydligt” är våra ledord, och vår underhållsplan är ett verkligt användbart dokument som gör förvaltningsarbetet mycket enklare. Sustend underhållsplan fastighetsägaren att spara pengar genom smart planering och samordning av renoverings- och underhållsåtgärder.

 

Kontakta oss så berättar vi hur vi kan hjälpa er

Hur tas underhållsplanen fram?

Sustends team av byggkonsulter arbetar enligt en effektiv metod. Men varje underhållsplan är unik. Det finns ingen exakt mall. Vilka moment som ingår varierar beroende på er verksamhet och era behov.

Vanligtvis görs först en byggteknisk besiktning av fastighetens alla delar, från mark, tak, fasad, invändigt och installationer. Vi tar foton och dokumenterar allting i en besiktningsrapport. Besiktningen ligger sedan till grund för en beskrivning av fastigheten och en bedömning av dess underhållsbehov. Därefter specificeras lämpliga intervall för samtliga underhållsåtgärder samt kostnader för åtgärderna. Dessutom tar vi hänsyn till samordningseffekter och föreslår lämpliga projektindelningar för de närmsta åren. Resultatet blir en användbar och utförlig underhållsplan som kopplar kommande underhållsåtgärder till beräknade kostnader.

Vem tar fram en underhållsplan?

Byggkonsulterna som arbetar som besiktningsmän och projektledare inom underhållsplanering på Sustend har olika erfarenhet och bakgrund inom bygg- och fastighetsbranschen. Tillsammans framställer vi hundratals underhållsplaner varje år.

Då alla har olika specialistområden samverkar vi alltid i projekten. Det gör att de underhållsplaner vi producerar blir ännu bättre!

»   Så här jobbar vi med underhållsplanering!

 

Vem har nytta av en underhållsplan?

Alla som ansvarar för att förvalta en fastighet, har ekonomiskt intresse av fastigheten, vill köpa bostad och fler därtill!

Den som ansvarar för fastighetens skick

Underhållsplanen är ett värdefullt arbetsverktyg för den som har i uppgift att förvalta en eller flera fastigheter. Oavsett om du tillhör ett större bostadsbolag och behöver underhållsplanera ett helt fastighetsbestånd, är styrelsemedlem i en brf och behöver en underhållsplan för bostadsrättsföreningen eller om du har fastighetsansvar i din organisation är Sustend Underhållsplan din ultimata guide till ett effektivare arbete.

Om du är nybörjare eller proffs spelar ingen roll, vi anpassar underhållsplanen så att den passar just er verksamhet.

Ekonomiansvariga, ekonomiska förvaltare, långivare, försäkringsgivare

Även aktörer med ekonomiskt intresse i fastigheten (som bank, medlem eller försäkringsbolag) uppskattar en gedigen underhållsplan. Underhållsplanen ger kontroll över framtida åtgärdsprojekt och kostnader. Den är därmed en trygghet för den som vill investera i fastigheten, köpa en bostadsrätt, låna ut pengar eller försäkra fastigheten.

Bild på framsidan av en underhållsplan

Exempel på underhållsplan

Vill du se själv hur smidigt det kan vara? Få ett exempel på en underhållsplan!

Uppdatera underhållsplanen?

 

Har ni redan en underhållsplan, men som har ett par år på nacken? Har ni uppdaterat den regelbundet, eller är det kanske dags för en grundlig genomgång?

Underhållsplanen behöver vara aktuell så att ni kan fortsätta använda den effektivt och fatta smarta beslut. Det är därför viktigt att hålla den uppdaterad. För att uppdatera underhållsplanen finns flera olika metoder. Och självklart kan vi hjälpa till!

 

Läs mer om uppdatering av underhållsplan

 

Fastighetens status

Sustend Underhållsplan är fastighetens hälsokontroll. En tydlig beskrivning av fastighetens skick.

Känn dig trygg med att det inte finns någon okänd fara på taket, vilket gör det lättare att uppfylla ansvaret att ta hand om fastigheten.

Förebyggande arbete

 Jobba proaktivt! Mindre stress och minskad risk för tidskrävande och dyra, akuta åtgärder.

Samordna underhållet för maximal effektivisering. Lägg tiden och pengarna på rätt saker och skapa mesta möjliga värde!

Ekonomisk planering

Håll nere totalkostnaden: Vi samordnar åtgärderna i smidiga och kostnadseffektiva projekt.

Ni får även en tydlig överblick över alla kostnader. Underhållsplanen är därför ett utmärkt underlag för ekonomisk planering och beslut om ekonomi.

Digital uppdatering

Uppdatera planen smidigt med Planima – branschens bästa webbtjänst för underhållsplanering.

Sustend Underhållsplan är kompatibel med Planima: "Lätt att använda", "flexibelt" och "tydligt" är vanliga reaktioner bland våra kunder.

Nyfiken på Sustend Underhållsplan?

Vill du veta mer om underhållsplanering? Eller prata om hur du kan ta hand om fastigheten på ett effektivare och lönsammare sätt?

Malin, kundansvarig, svarar på frågor om underhållsplanering

Kontakta oss!

Ring oss på 010-175 69 09, skicka e-post till info@sustend.se eller använd kontaktformuläret, så hör vi av oss.

Några av de smarta och moderna fastighetsägare som jobbar med Sustend Underhållsplan