Katarina kyrka

Katarina kyrka, med anor från sent 1600-tal, är ett vackert landmärke och har en speciell plats i många Stockholmares hjärtan. Dels tack vare församlingens aktiva verksamhet men också för att kyrkan så sent som 1990 brann ner och därefter återuppbyggdes med hjälp av donationer och ideella insatser.

Återuppbyggnaden skedde till stor del med traditionella tekniker och material vilket innebar stora utmaningar, inte minst för den enorma kupolen med sin traditionella timmerkonstruktion. Efter nyinvigningen 1995 kunde besökarna än en gång besöka sin älskade kyrka och verksamheten är idag mer aktiv än någonsin.

Kyrkan fick sitt namn efter prinsessan Katarina, Karl X:s Gustavs mor. Byggnationen skedde i etapper 1656-1695 efter Jean de la Vallées ritningar. Byggnadsformen med tornet i mitten enligt grekisk korsplan innebar att Katarina kyrka blev den första centralkyrkan i Sverige.

Efter knappt tjugo år efter uppförandet härjades kyrkan av en svår brand och återuppbyggdes därefter och fick då sitt karaktäristiska åttakantiga torn och färgsättningen övergick från tidigare rött med vita inslag till dagens gula med grå inslag.

LÄS MER:

Om Katarina Kyrka på Wikipedia