Underhållsplan kommun – Kalmarhem

Underhållsplanering

Sustends Uppdrag: Komplett statusinventing och underhållsplanering

Projekttyp: Besiktning och upprättande av underhållsplan

Förutsättningar: 5 200 lägenheter och 28 000 kvadratmeter kommersiella lokaler

ANSVARIG Mathias Folkow Rindstad

Om Kalmarhem

Kalmarhem, det kommunala bostadsbolaget som ansvarar för över 5 000 lägenheter, är den största fastighetsägaren i Kalmar län. Med ett så omfattande bestånd kommer stora förvaltningsutmaningar, och under flera år brottades bolaget med ekonomiska svårigheter som gjorde det svårt att hålla jämna steg med nödvändigt underhåll.

Mellan åren 2007 och 2014 var Kalmarhem inne i en svår period där fokus främst låg på att stabilisera ekonomin, vilket ledde till att underhållsarbetet hamnade i skymundan. Istället för att arbeta proaktivt med planerat underhåll genomfördes punktinsatser utifrån de ekonomiska förutsättningar som fanns tillgängliga vid varje givet tillfälle. Regelbundna okulära besiktningar gjordes, men resurserna räckte sällan till mer än akuta åtgärder. Detta medförde naturligtvis en medvetenhet hos organisationen om att denna kortsiktiga strategi inte var hållbar på lång sikt.

Fastigheten Getingen – Kalmarhem

Från nybyggnation till strategiskt underhåll – en nödvändig omställning

Vändpunkten för Kalmarhem kom när de insåg att en långsiktig och systematisk underhållsstrategi var avgörande för att säkerställa en hållbar förvaltning av sitt fastighetsbestånd. Beslutet togs att lägga nybyggnationsprojekt åt sidan och istället fokusera på att återställa och underhålla de befintliga fastigheterna. Detta skifte blev ett avgörande steg för att stärka bolagets position och säkra framtida stabilitet.

Här kom Sustend in i bilden. Våra erfarna konsulter fick i uppdrag att genomföra en grundlig inventering av Kalmarhems fastigheter. Syftet var att skapa en detaljerad överblick över fastighetsbeståndets status och de underhållsbehov som fanns. Detta blev grunden för Kalmarhems arbete med sitt digitala underhållsplaneringsverktyg, Planima. Genom att integrera inventeringsdata i Planima kunde Kalmarhem få en tydlig och lättillgänglig översikt över sitt underhållsarbete, vilket gjorde det möjligt att planera och prioritera långsiktigt.