Energieffektivisering – Brf och Fastighetsägare
Energieffektivisering av flerbostadshus
Skenande priser och hårdare myndighetskrav innebär allt större utmaningar för dagens fastighetsägare. Nya EU-direktiv stipulerar att varje medlemsstat ska utforma sin plan för att minska energianvändningen i bostadshus med 16 procent fram till 2030 och 20-22 procent fram till 2035 i syfte att ha ett helt koldioxidfritt byggnadsbestånd senast 2050. För att uppnå detta behöver alla samarbeta, såväl konsulter som privata och offentliga fastighetsägare och leverantörer.
Att genomföra energieffektiviserande åtgärder kan vara både kostsamt och innebära stora ingrepp men det finns stora vinster med att samplanera energieffektiviseringen med övriga underhållsåtgärder och renoveringar. Sustend vill ta sitt ansvar i denna omställning, därför lanserade vi vår ”Gröna Underhållsplan” som förenar fastighetsunderhåll med förslag på investeringar i underhållsåtgärder och i den här artikeln går vi igenom våra erfarenheter från de tre senaste projekten vi genomfört.
Optimera energianvändningen i flerbostadshus
Att optimera energianvändningen i flerbostadshus kräver en holistisk strategi.
Börja med att genomföra en noggrann energikartläggning av fastigheten. Detta kommer att ge insikt i var de största energibovarna finns och vilka energiförluster som kan minimeras. Vi rekommenderar att lokalisera vilka underhållsåtgärder som planeras inom den närmaste 10-års perioden och undersöka hur dessa kan kombineras med investeringar i energieffektivisering. Kartläggning av energieffektiviseringsåtgärder kan exempelvis göras med BELOKS Totalmetodik, en erkänd metod för att identifiera åtgärdspaket och deras lönsamhet. För att uppnå optimala resultat är det centralt att genomföra en grundlig energianalys. Detta inkluderar att kartlägga nuvarande energiförbrukning, identifiera förbättringspotentialer och utvärdera olika åtgärders effektivitet och kostnadseffektivitet. Dessa åtgärdspaket synkroniseras sedan med planerade underhållsåtgärder för att hitta synergier och sänka totalinvesteringen.
Vanliga energieffektiviseringsåtgärder omfattar:
- Tillägsisolering: Förbättrar byggnadens isolerförmåga och minskar värmeförluster
- Det är dock inte alltid en helt problemfri åtgärd, framförallt inte i äldre hus som är beroende av den naturliga luftinfiltrationen, om inte en grundlig undersökning görs kan åtgärden resultera i sämre inomhusmiljö samt fukt- och mögelbildning.
- Återvinning på ventilationen: Genom FTX- eller FX-system kan värme från frånluften återvinnas vilket minskar byggnadens totala behov av uppvärmning.
- Energieffektiva fönster: Reducerar värmeförlusterna och förbättrar inomhusklimatet. Kan uppnås antingen genom byte av fönster eller genom komplettering av isolerglas på befintliga fönster.
- Smart belysning: Byte till LED-lampor med rörelsesensorer
- Smart värmestyrning: Se över undercentralen och komplettera med sensorer i fastigheten för att optimera värmetillförseln efter det aktuella behovet.
Förutom tekniska åtgärder, är det också väsentligt att utbilda och engagera de boende i fastigheten. Genom att skapa medvetenhet och uppmuntra energisnåla vanor kan vi tillsammans uppnå långsiktiga energibesparingar och bidra till en hållbar framtid. Fastighetsägare som implementerar dessa åtgärder kommer inte bara se lägre energikostnader, utan även ökad komfort och värde för sina fastigheter.
Fördelar med energieffektivisering
Energieffektivisering skapar en rad positiva effekter för fastighetsägare och boende. Genom att reducera energiförbrukningen, kan ni både spara pengar och bidra till en hållbar framtid.
De ekonomiska besparingarna är oftast omedelbara och märks på el- och värmeräkningarna. Energieffektivisering erbjuder också miljömässiga vinster genom att minska koldioxidutsläppen som påverkar klimatförändringarna. På sikt leder detta till ett bättre inomhusklimat och höjt bostadsvärde. Fastighetsägare och boende får därmed en både mer kostnadseffektiv och ekologiskt hållbar levnadsmiljö, vilket gynnar alla parter.
Lärdomar från två energieffektiviseringsprojekt
Energieffektivisering av kulturmärkt byggnad
Kulturhistoriskt värdefulla byggnader medför specifika utmaningar då det estetiska uttrycket inte får förändras hur som helst. Särskilt svårt blir det vid tilläggsisolering av fasad eller installation av solceller, åtgärder som medför estetiska förändringar av fastigheternas yttre. Vid renoveringar måste hänsyn tas både till bevarande av den historiska karaktären och till moderna krav på energiprestanda. I detta specifika projekt lyckades vi
- Tilläggsisolera fasaden utan att förändra byggnadens yttermått. Genom att använda tunntegel kunde vi utöka isoleringen med ytterligare 120 mm mot befintliga 100 mm isolering utan att göra åverkan på yttermåtten eller fönsternischerna.
- Kombinera befintlig frånluft med värmeåtervinning genom att dölja köldbärarrören på tak och i isoleringen på väggarna.
- Installera solceller
- Byta ut all belysning till LED
Genom att använda BIM-modeller kunde vi simulera olika åtgärders effekter och snabbt identifiera den mest kostnadseffektiva kombinationen. Med dessa insatser kunde vi reducera byggnadens energiförbrukning med 57 % utan att kompromissa med de kulturhistoriska värdena. Detta visar att äldre byggnader kan moderniseras och energieffektiviseras utan att deras historia går förlorad.
Energieffektivisering av flerbostadshus i norrare delen av Sverige
I kallare klimat som Norrbottens, där långa vintrar innebär höga uppvärmningskostnader, är energieffektiviseringar avgörande för att minska driftskostnaderna. I vårt projekt på ett flerbostadshus från 1940-talet i Luleå undersökte vi olika kombinationer av åtgärder, inklusive tilläggsisolering, FTX-system och fönsterbyte.
Tilläggsisolering och FTX-system: Tilläggsisolering av fasaden visade sig vara den mest kostnadseffektiva åtgärden i detta projekt. Isolering minskade värmeförlusterna genom klimatskalet och sänkte energikostnaderna avsevärt. FTX-systemet återvann upp till 80 % av värmen i den luft som ventilerades ut och ersatte den med uppvärmd friskluft. Kombinationen av dessa två tekniker förbättrade byggnadens energiklass från D till C, vilket innebär att byggnaden nu uppfyller moderna energikrav.
Fönsterbyte: Genom att ersätta de gamla fönstren med energisnåla tre-glasfönster kunde vi minska energiförlusterna ytterligare. Eftersom fönster kan stå för upp till 30 % av en byggnads värmeförluster, var detta en av de viktigaste åtgärderna för att förbättra byggnadens energiprestanda. Med hjälp av fönster med lågt U-värde (runt 1,0 W/m²K) kunde vi förbättra både energiprestanda och inomhuskomfort
Ekonomiska effekter: Investeringarna i tilläggsisolering och FTX-system hade en relativt kort återbetalningstid, särskilt med tanke på de stigande energipriserna i norra Sverige. För fastighetsägare i kallare klimat kan dessa typer av investeringar bli avgörande för att minska uppvärmningskostnaderna, samtidigt som de förbättrar byggnadens energiprestanda. Även om de initiala investeringskostnaderna var högre, visade känslighetsanalyser att investeringarna skulle bli mer lönsamma på lång sikt med förväntade förändringar i energipriserna
På Sustend arbetar vi med att skapa skräddarsydda lösningar för att hjälpa våra kunder att förbättra sina byggnaders energiprestanda samtidigt som vi bevarar deras värde för framtida generationer.
Är du också intresserad av att kombinera fastighetsunderhållet med energieffektivisering?
- Säg hej till Filip Florberger, ny projektledare i region väst.
- Tobias Magnusson tillträder som VD för Sustend Projektledning Syd AB
- Matilda Loodin – Ny projektledare i region Syd
- Nytt krav från och med 1 januari 2025: Obligatorisk installation av laddstolpar
- Energieffektivisering – Brf och Fastighetsägare