Underhållsplan för Sveriges största bostadsrättsförening

Brf Masthugget får total kontroll över sitt underhållsbehov med en underhållsplan från Sustend.

På ett fantastiskt läge i Göteborg, i en sluttning med utsikt över Göta Älv och Älvsborgsbron, ligger Sveriges största bostadsrättsförening. Brf Masthugget består av 9 fastigheter som inrymmer 1172 lägenheter och ett stort antal verksamhetslokaler av varierande slag. Bland lokalhyresgästerna finns bland annat skola, förskolor, teater, bilverkstad och två idrottshallar. Dessutom har föreningen ett antal gemensamhetslokaler som går utanför det vanliga. Vad sägs exempelvis om gym, bastu, mattvättstuga, vävstuga, målarrum och ett aktivitetsrum där boende kan spela pingis, biljard och dart?

Området byggdes och färdigställdes under åren 1967-1972, och bostadsrättsföreningen bildades 1980. Efter dryga 5 decennier har fastigheterna uppnått en ålder då flera större renoverings- och underhållsåtgärder är aktuella. Då gäller det att ha ordentlig koll på förvaltningen och inte fastna i lappa-och-laga fällan, vilket är ett ineffektivt och dyrt sätt att underhålla fastigheter.

Att förvalta en bostadsrättsförening av denna storlek är ett enormt åtagande. Föreningen har därför valt att, utöver den förtroendevalda styrelsen, ha en helt egen förvaltningsorganisation med en personalstyrka på 14 heltidsanställda som förvaltar föreningens fastigheter både ekonomiskt, administrativt, tekniskt och driftmässigt.

För att sätta omfattningen på förvaltningen i perspektiv kan vi nämna några mängder som ett tydliggörande exempel:

 • 85 st hissar
 • 432 trapphusplan
 • 7415 fönster
 • 1147 utvändiga dörrar
 • 30 739 kvm plåtfasad
 • 14 764 kvm asfaltyta.

I spetsen för förvaltningsorganisationen finns förvaltningschefen Christer Jacobsson. När Christer tillträdde var hans största prioritering att få en ordentlig överblick över fastigheternas status och underhållsbehov, för att på så sätt kunna effektivisera förvaltningsarbetet.

Christer valde att anlita oss på Sustend för hjälp med att upprätta en underhållsplan, bedöma fastigheternas skick och strukturera upp det periodiska underhållet med samtliga mängder och intervall. 3 besiktningsmän spenderade flera veckor med att besiktiga fastigheternas samtliga delar i detalj, sammanställa underhållsbehovet, räkna mängder, mäta ytor och beräkna kostnader för genomförande av åtgärderna.

Allting lades sedan in i Planima där Christer själv kan jobba med underhållsplaneringen genom att sortera underhållsåtgärder, se alla mängder, se kostnader per byggnadsdel eller år, uppdatera underhållsplanen efter utförda åtgärder och mycket mer. Dessutom har Christer nu en tydlig översikt över vad som räknas som periodiskt underhåll, och vad som är statushöjande åtgärder som ska bokföras som investeringar i föreningens årsredovisning.

Med en underhållsplan från Sustend får Brf Masthugget:

 • En utförlig besiktningsrapport med beskrivande text och bilder
 • Alla underhållsåtgärder med intervall och kostnader
 • Alla mängder och ytor specificerade
 • Förväntade kostnader i minst 50 år
 • Förslag på projektindelningar
 • Möjlighet att själv arbeta med underhållsplanen digitalt

”Med Sustends hjälp har vi fått en grundlig genomgång av fastigheternas skick, en sammanställning av mängder och ytor, en strukturerad översikt över underhållsbehovet och kontroll på framtida underhållskostnader. Alla uppgifter är inlagda i Planima där jag enkelt får översikt och själv kan jobba med underhållsplaneringen.

Sustend och Planima har gett mig som förvaltningschef en ovärderlig hjälp med att effektivisera förvaltningen för Brf Masthugget.”

~ Christer Jacobsson, förvaltningschef Brf Masthugget