Slopa avskrivningar, redovisa underhållsplanen!

Det har länge varit uppenbart att ett mycket stort antal bostadsrättsföreningar har alldeles för dålig kontroll över sin fastighets framtida underhållsbehov. Detta medför också att de har en alldeles för låg avsättning till underhållsfonden. Vi konsulter på Sustend har under lång tid försökt upplysa om detta. Vi har uppmuntrat, informerat och utbildat fastighetsägare och bostadsrättsföreningar, och vi har inte varit ensamma i vår kamp.

Men även om ett flertal aktörer gång på gång har varnat för det växande underhållsberget så har vissa fastighetsägare envist fortsatt att stoppa huvudet i sanden. Allt för att siffrorna i årsredovisningen ska se bra ut.  Så länge som man följer den ekonomiska planen så är allt bra. Eller?

Fel!

Att progressiva avskrivningar nu är på väg bort är visserligen ett steg i rätt riktning, men istället har  ett nytt problem uppenbarat sig.  Bostadsrättsföreningar med positivt kassaflöde och god likviditet riskerar nu att få missvisande röda siffror i sin årsredovisning. Dessutom kommer man fortfarande inte åt det allra största problemet – att många föreningar inte är tillräckligt förberedda på de kommande underhållskostnaderna.

Bostadsrättsföreningar med nybyggda fastigheter litar allt för ofta på de siffror som står i den ekonomiska plan som byggherren har gett dem.

Avsättningen till underhåll enligt dessa planer är en slags schablonsiffror plockade ur tomma luften. De har ingenting alls med verkligheten att göra.

Någon bestämde en gång att dessa siffror var ok som miniminivå för avsättning till underhåll i en nybyggd förening. Det är oklart vem denna någon är, men det vi vet är att personen ifråga inte hade någon som helst kunskap om underhållsplanering.

I SvD Näringsliv kan vi nu läsa att det äntligen börjar hända något. Flera stora branschaktörer, bland andra FAR (Föreningen Auktoriserade Revisorer), skriver i ett förslag till Justitiedepartementet att avskrivningar bör slopas i sin helhet.

Istället bör det finnas ett krav på att bostadsrättsföreningar årligen redovisar sina kommande underhållskostnader i en långsiktig, rullande underhållsplan. Då blir det enkelt att se om föreningarnas ekonomi kommer att klara av det kommande underhållsbehovet för en lång tid framöver. Och det är ju just det som är det viktigaste för en brf. Att sköta om sitt hus!

Kräv att få se underhållsplanen!

Underhållsplanering enligt principen ”vi ser när något behöver göras” skulle inte längre vara gångbart om förslaget antogs.

Och det är bra, för det är just de föreningar som resonerar på detta sätt som oftast får problem med kostsamma skador. Oförutsedda och akuta skador som gräver ett djupt hål i föreningens ekonomi.

Med en långsiktig underhållsplan upprättad av ett proffs med stor kunskap kommer både husets och föreningens framtid vara säkrad.

Det är precis såhär vi byggkonsulter på Sustend har resonerat hela tiden. Envist och ihärdigt har vi försökt sprida insikten om att nyckeln till framgångsrik fastighetsförvaltning och god ekonomi  heter ”långsiktigt tänkande”. Vi har utvecklat vårt unika sätt att underhållsplanera för att förenkla livet för bostadsrättsföreningar, och ge dem ett användbart arbetsverktyg med långt perspektiv såväl tekniskt som ekonomiskt. Men även om vi vid det här laget har tryggat hundratals fastigheters framtid runt om i Sverige så finns det fortfarande tusentals fastighetsägare som vägrar inse fakta.

En regeländring skulle tvinga dem att dra upp huvudet ur sanden och se verkligheten som den är. Och vi vågar lova att de i slutändan skulle må mycket bättre av att se ljuset!

Läs artikeln i sin helhet på SvD Näringsliv

Kostnadsjakten kan leda till katastrof

Kräv att få se underhållsplanen!

11 viktiga lagkrav en brf-styrelse måste ha koll på

3 exempel på när en underhållsplan kan stjälpa istället för hjälpa

Dubbel räntesmäll för dig med bostadsrätt