Certifierad besiktningsman - bygg och fastighet

Sustends besiktningsmän ger svar på dina bygg- och fastighetsfrågor

Certifierad besiktningsman –  bygg och fastighet

 

Sustend har oberoende besiktningsmän och besiktningskvinnor för bygg och fastighet. Vi tar oss an de flesta bygg- och fastighetsrelaterade besiktningsuppdrag.

Vi genomför exempelvis underhållsbesiktningar, entreprenadbesiktningar, taksäkerhetsbesiktningar, fuktbesiktningar, slutbesiktningar, garantibesiktningar och olika typer av byggnadstekniska utredningar. Du kan anlita oss för att besikta hela din fastighet, eller bara en del av den.

Söker du en certifierad eller auktoriserad besiktningsman som kan besikta din fastighet, kontrollera ett utfört renoveringsarbete eller genomföra en garantibesiktning? Det finns, tvärtemot vad många tror, ingen generell certifiering/auktorisering för en besiktningsman i Sverige idag.  Det är istället olika organisationer som utfärdar olika typer av intyg och medlemskap. Den besiktningsförrättare på Sustend som genomför en specifik besiktning av din fastighet har givetvis alltid bra erfarenhet inom just det området som besiktningen gäller. Certifieringar och diplomeringar är personliga och varierar därför bland våra medarbetare.  Några av våra kollegor tituleras Byggingenjör SBR, vilket innebär att deras utbildning och yrkeserfarenhet intygas av Sveriges Byggingenjörers Riksförbund.

Vi utför i dagsläget inte besiktningar åt privatpersoner

Våra kunder är bostadsrättsföreningar, fastighetsbolag och andra typer av större fastighetsägare. I dagsläget jobbar vi inte mot privatkunder. Vi åtar oss således inte uppdrag som gäller överlåtelsebesiktningar för bostadsrätter, småhus och villor.

En oberoende besiktningsman med rätt kompetens för varje uppdrag

Vi har exempelvis personer som kan kallas "Entreprenadbesiktningsman SBR", vilket innebär att de genomgått specifik utbildning hos SBR inom just momentet entreprenadbesiktning. De är alltså experter på att kontrollera att bygg- och renoveringsprojekt är korrekt utförda. Vi har även certifierade Kontrollansvarig enligt PBL, vilket innebär att uppfylla högt ställda krav på utbildning och erfarenhet och har gjort prov samt godkänts av SP Sitac för att kunna ta uppdrag som kontrollansvariga. Vi har även sakkunniga inom taksäkerhet som utför besiktning av taksäkerhet.

Det finns alltså ett flertal olika specialutbildningar och certifikat, men som sagt ingen generell certifiering eller auktorisering som omfattar alla typer av fastighetsbesiktningar.

Vi matchar alltid ett besiktningsuppdrag med den besiktningsman som är bäst lämpad. Våra besiktningmän brinner dessutom personligen för olika fastighetsrelaterade områden vilket gör att de både har fördjupat sig inom en viss typ av besiktning och gärna vill ta just den typen av uppdrag.

Besiktningsman – ett mossigt ord

Vi använder gärna ordet besiktningsförrättare, eftersom både män och kvinnor kan genomföra besiktningar. Ändå heter det fortfarande ofta besiktningsman i branschen. I våra interna dokument skriver vi alltid besiktningsförrättare, men eftersom det är många som söker på Google efter en "besiktningsman" har vi fått skriva det ordet på flera ställen på vår hemsida, så att de som behöver vår hjälp kan hitta till oss.

Vi väljer besiktningsförrättare för att alla ska inkluderas; och för att visa unga kvinnor och tjejer i branschen att det finns plats för dem!

Exempel på olika typer av besiktningar som vi utför

Entreprenadbesiktning
Slutbesiktning
Garantibesiktning
Underhållsbesiktning
Taksäkerhetsbesiktning
Statusbesiktning
Lekplatsbesiktning
2-årsbesiktning
5-årsbesiktning

Du kan anlita oss för en besiktning av hela din fastighet eller en del av den, såsom fasaden, taket, balkonger, fönster och liknande. Det är också vanligt att vi anlitas som oberoende besiktningsmän för att "gå bredvid" under exempelvis slutbesiktningar av nybyggda bostadsrättsfastigheter, där besiktningsmannen vanligen anlitas av byggherren.

 

Tydligt och lättläst besiktningsutlåtande

När besiktningen är genomförd får du en tydlig besiktningsrapport med förklaringar i bild och text. Vårt motto är att alla ska kunna läsa och förstå besiktningsrapporten, oavsett byggtekniska kunskaper. Kanske vill du även veta vilka underhållsåtgärder som behöver göras, när de behöver utföras, samt hur mycket de kommer att kosta. Då kan vi skapa en komplett underhållsplan, som ger dig all information du behöver för att sköta om fastigheten på bästa sätt och kunna planera budgeten i god tid. Klicka här för att få ett exempel på hur en underhållsplan ifrån oss kan se ut.

Läs mer om Sustend Besiktning.

Saidom Shahgiriev

Kontakta oss om du behöver en besiktning

Vi hjälper dig reda ut dina frågor inom bygg- och fastighet. Ring oss på 010 - 175 69 09, mejla till info@sustend.se eller använd kontaktformuläret, så hör vi av oss!