Byggledarna tipsar inför årets projekt

Nu är det dags att sätta igång med byggprojekten! Lite sent påtänkt kanske du tänker, men vi menar givetvis nästa års projekt.

Genom att vara ute i god tid kan du spara stora pengar och få tillgång till de bästa entreprenörerna i varje kategori. Våra byggledare delar med sig av några värdefulla tips för fastighetsägare som vill få ett effektivt underhållsarbete nedan. Om ni behöver fler tips och råd för era projekt, tveka inte på att boka ett kostnadsfritt möte! Maila info@sustend.se så hör vi av oss.

  • Börja i tid – Alltför många är ute i sista stund och därmed missar de ofta de bästa entreprenörerna och får högre priser från de som inte redan fyllt årets orderböcker. Vi eftersträvar alltid att ha varje års projekt upphandlade och klara redan när året börjar och för att klara detta behöver projekteringen ofta starta under hösten året innan.
  • Slarva inte med förfrågningsunderlaget – Utan en gedigen projektering och ett riktigt bra förfrågningsunderlag finns det stor risk för fel och merkostnader. Dessutom borgar ett tydligt förfrågningsunderlag för att ni ska få in fler och bättre anbud. Vi ser tyvärr många exempel på fastighetsägare som handlar upp med bristfälliga underlag, vilket resulterar i att fel åtgärder handlas upp och konflikter uppstår under projektets gång.
  • Utgå från underhållsplanen – Genom att jobba strukturerat utifrån underhållsplanen är det mycket enklare att samordna underhållet på ett smart sätt. Detta för att exempelvis slippa ha en dyr ställning uppe i två olika omgångar eller för att kunna samordna likartade åtgärder till projekt som är attraktiva för entreprenörerna att lämna anbud på, vilket ger bättre priser.


Några snabba tips från byggledarna till er som är igång med årets projekt:

  • Kontrollera ofta – Vänta inte till slutbesiktningen! Jobba med löpande och mindre kontroller av olika produktionsmoment så att ev. anmärkningar kan förebyggas direkt istället för att återkomma på betydligt fler ställen.
  • Ordna upp kommunikationen – Detta är helt avgörande, men förvånansvärt svårt att få till. Med en person som kommunikationsansvarig på både beställar- och entreprenörsidan kan all information snabbt fås ut till alla berörda, och genom strukturerade byggmötesprotokoll kan alla beslut snabbt loggas och följas upp.
  • Kolla vad som gäller – Om ni har gjort er projektering och upphandling någorlunda rätt så har ni ett entreprenadavtal som berättar tydligt vad som gäller. Vi upplever att det ibland gnabbas helt i onödan – ofta finns svaret i någon av dessa dokument eller juridiska ramverk.


Har ni byggprojekt på gång?

Med vårt tjänstepaket Sustend Byggprojektledning sköter vi allt från idé till slutbesiktigat projekt. Alltid till fast pris så att ni vet hur mycket vår hjälp kommer att kosta genom hela processen. Vi hjälper gärna till med tips och råd. Fördelarna med att anlita en byggprojektledare tidigt i processen är mycket stora, så boka in ett kostnadsfritt möte med en av våra byggledare idag genom att maila till info@sustend.se

Renoveringsprojekt på gång? Anlita en byggprojektledare redan på idéstadiet!

17 maj 2018
Teknik & kunskap

Tegelfasad - Renovering och underhåll av tegel, fogar och armering

4 september 2019
Teknik & kunskap

Putsad fasad | Att underhålla, laga och renovera en putsfasad

26 september 2019
Teknik & kunskap

Fönsterbyte eller fönsterrenovering - vilket val är bäst?

7 oktober 2019
Debatt • Teknik & kunskap

Tegelfasad från 50-, 60- och 70-talet en potentiell dödsfara

21 augusti 2017
Teknik & kunskap

Viktigt vårgöra: Årets balkongbesiktning!

26 april 2016
Teknik & kunskap

Taksäkerhet – ett av fastighetsägarens viktigaste men mest bortglömda ansvarsområden

21 november 2017
Teknik & kunskap

Underhåll av lekplatser försummas av fastighetsägare

11 maj 2016
Teknik & kunskap

10 vårtips till fastighetsägare

11 mars 2018
Teknik & kunskap